του πεζοδρομίου

αυτός είναι ένας ύμνος στα Αθηναϊκά πεζοδρόμια και στην επικών διαστάσεων χωρητικότητά τους: δέντρα, σκουπίδια, παρκαρισμένα αυτοκίνητα, βιολογικά απόβλητα (εχέμ, ναι, τα σκατά σκύλων εννοώ), παρατημένα καροτσάκια σούπερ μάρκετ, τρύπες και προειδοποιητικοί κώνοι. Όλα αυτά σε μισό μέτρο πλάτος, διάσπαρτα και με μεταλλικές πλάκες ρολογιών της ΕΥΔΑΠ και διάφορα τυχαία αντικείμενα. Ε, είναι λογικό να μην χωράει ΚΑΙ ένα καροτσάκι μωρού σ’ αυτή την αποθήκη.

Γιατί ποτέ δεν είχα προσέξει ότι η ράμπα του ενός πεζοδρομίου δεν είναι ακριβώς απέναντι από την άλλη; Δηλαδή να πρέπει να κατέβεις στον δρόμο, να περπατήσεις 30-40 μέτρα ΜΕΣΑ στο δρόμο κατά μήκος του πεζοδρομίου για να φτάσεις στην απένατι ράμπα και να ανέβεις στην ασφάλεια. Η διάνοια που σχεδίασε την αναδιαμόρφωση της πλατείας Ηρακλείου ελπίζω να έχει έδρα στο MIT, μην χαθούν τέτοια μυαλά από την επιστήμη.

Αλλά, δεν σου λέω και τίποτα πρωτότυπο ρε φίλη, κι εσύ με το έργκο μπέιμπι κυκλοφορείς μόνο, οι ρόδες από τα καροτσάκια στην Αθήνα είναι καινούργιες, α-πά-τη-τες, περνάνε από μαμά σε μαμά σαν inside joke, όποια είναι έγκυος της χαρίζουν δυο τρία και γελάνε οι παλιές κρατώντας την κοιλιά τους.

Παρόλα αυτά την αγαπάμε την πόλη μας και σε πείσμα όλων κατεβάζω το μωρό μου στο κέντρο για να του δείξω τα πιο αγαπημένα μέρη, να συστήσω την Αθήνα και τον Ορφέα, να δώσουν τα χέρια και να γίνουν φίλοι. Στο Μοναστηράκι αποβιβάζομαι από τον ηλκεκτρικό και ψάχνω τον ανελκυστήρα για ν’ ανέβω πάνω στην πλατεία και να θαυμάσει ο Μικρός Άνθρωπος το μεγαλείο των προγόνων μας και δεν το βρίσκω ρε παιδιά, ώσπου μαθαίνω πως πρέπει πρώτα να κατέβω ένα επίπεδο, να φτάσω στο μετρό, να στρίψω δεξιά και μετά να πάρω έναν άλλο ανελκυστήρα για να βγω πάνω. Πρώτα κάτω, μετά πάνω, να το θυμάσαι εσύ η άπειρη μάνα που πας με αφέλεια πέρα δώθε στην πλατφόρμα του σταθμού ψάχνοντας το μαγικό κουμπάκι που θα σε πάει κατευθείαν πάνω.

Είπαμε όμως, την αγαπάμε την πόλη μας και γι’ αυτό μάθαμε να ισορροπούμε καροτσάκια στις δύο ρόδες σαν τους Dukes, να αυτοσχεδιάζουμε με τα 98637495398759 σκαλιά όταν οι ανελκυστήρες είναι “κλειστόν λόγω συντήρησης”, να επιστρέφουμε χαμογελώντας την μούντζα στον οδηγό που με τα δίκια του γίνεται έξαλλος επειδή κάνουμε βόλτα στο δρόμο (η εναλλακτική είναι να βγάλουμε φτερά και να πετάξουμε), να μην χαράζουμε με κλειδιά το τζιπ του Ελληνάρα που παρκάρει άνετα πάνω στην σπάνια ράμπα και τελικά όταν βραδιάζει και το κοιμισμένο κεφαλάκι στο έργκο μπέιμπι ακουμπάει στο στήθος, να κοιτάς την φωτισμένη Ακρόπολη, εκεί από το σημείο που τόσο αγαπάς και ξέρεις πως γύρισες σπίτι σου.

WIndow_Shopping

Advertisements

6 thoughts on “του πεζοδρομίου

 1. Ξέχασες και τις αόρατες από τους Ελληνάρες οδηγούς διαβάσεις πεζών, που αν θέλεις να αυτοκτονήσεις εσύ και το παιδί σου τις περνάς ανέμελος με το καρότσι…

  • Όπως διαπιστώνω σε κάθε βόλτα, η λίστα είναι ατελείωτη!
   Θα πρέπει να κάνουμε ένα ανθολόγιο “οι περιπέτειες ενός καροτσιού”.

 2. Έφτασες στο Μοναστηράκι; Ωραία. Και μετά από λίγο είσαι στη μέση της πλατείας, ας πούμε την προπερασμένη Κυριακή με τα 30άρια, λιώνεις, στάζεις και ψάχνεις τη ράμπα για να βγείς Αθηνάς. Βρίζεις κι ανεβαίνεις από τα ευτυχώς φαρδιά σκαλιά.

  Τα καρότσια δε γνωρίζουν περιπέτειες, είναι αδύνατον να κυκλοφορήσουν για να γνωρίσουν περιπέτειες!

  • Χα! Έχεις δίκιο! Κάθε φορά που φτάνεις σ’ ένα σημείο και νιώθεις νικήτρια, έρχεται η επόμενη δοκιμασία.

 3. Ααα, ας με ρωτούσες..πέρασα το οδοιπορικό του Μοναστηρακίου πρόσφατα! Από τότε κατεβαίνω Θησείο και απλά κάνω μεγαλύτερη βόλτα. Και θα πάω και αύριο..χεχε!
  Τι τραβάμε κι εμείς με το οχήματα μας..

  • Καλή ιδέα! Δεν με βοηθάς στο πρόσφατο γολγοθά: Πώς μπορείς να βρεθείς από το Mall στην πλατφόρμα για Πειραιά; Μπήκα βγήκα σε όλα τα ασανσέρ και μόνο προς Κηφισιά με βγάζανε.
   Καλή διασκέδαση!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s