O δήμαρχος

ο Μικρός Άνθρωπος είναι τρομερά κοινωνικός, αυτό το strangers anxiety για το οποίο με προειδοποιούσαν τα 878073875370 βιβλία που κουβάλησα από την βιβλιοθήκη του Ann Arbor πέρασε και δεν χτύπησε καν την πόρτα μας. Είναι το μωρό που οι baristas των starbucks φωνάζουν με το όνομά του και του κάνουν προξενειά –τελευταία προσφορά οι δίδυμες των 25 ημερών από την θεία με τα πολύ καλά γονίδια. Το παιδί που βλέπεις να πηγαίνει από αγκαλιά σε αγκαλιά στα εστιατόρια. Κι αυτό που όταν συναντάει άλλα παιδάκια τσιρίζει από ευτυχία. Κι επειδή δεν έχει ακόμα τα γλωσσικά εργαλεία να πιάσει κουβέντα, μάντεψε ποιος το κάνει. Στον 9ο όροφο του Χόντου της Ομόνοιας έμαθα από τον Θανάση πώς οδηγάει ο μπαμπάς του την “βάρκα με το τιμόνι”. Στην παραλία του Ωρωπού άκουσα τα ποιήματα και τα τραγούδια της σχολικής γιορτής για το τέλος της χρονιάς από μια ποικιλία ανθρώπων σε διάφορα μεγέθη και στάδια χασίματος δοντιών. Και συγκεκριμένα από την Μίνα-Ασημίνα (sic) έμαθα πως το νερό είναι καλό, να μπει το μωράκι μέσα, το εγκρίνει.

Η ζωή μέσα από τα μάτια των μικρών ανθρώπων είναι πιο διασκεδαστική. Κάθε πλατσούρισμα γίνεται περιπέτεια και κάθε άλλο παιδάκι σε ακτίνα βολής σαγιονάρας αντικείμενο μελέτης. Πολλά κοιτάνε τον Ορφέα και δεν πλησιάζουν, μέχρι που τους εξηγεί ο μεταφραστής εδώ, ότι δεν ξέρει να μιλάει ακόμα αλλά χαίρεται που τα βλέπει. Και εκεί ξεθαρεύουν και μου λένε για εκείνη την φορά που πάτησαν κάτι σπασμένα μπουκάλια και “κοίτα” δείχνουν το παράσημο που επουλώνεται σιγά σιγά. Τρυφερές πατούσες στην παραλία με τα γυαλιά και ακόμα πιο τρυφερές καρδιές στην παραλία με τους κοινωνικούς διαχωρισμούς. Η κατηγορία Ελληνίδας Μάνας που δεν διστάζει ν’ ανάψει τσιγάρο δίπλα στο μωρό και υπενθυμίζει ουρλιάζοντας στο νήπιο από την ξαπλώστρα της πόσες χιλιάδες φορές του έχει πει να μην πετάει πέτρες, θα ξεκουνηθεί και θα τρέξει με εντυπωσιακή ταχύτητα μόνο όταν το εν λόγω νήπιο πλησιάσει να παίξει με τους Ρομά της διπλανής παρέας.

Και τώρα που βρίσκω τον κόσμο των μικρών ανθρώπων τόσο συναρπαστικό, δες κι αυτό το πρότζεκτ ενός φωτογράφου στα πάρκα της Νέας Υόρκης, για το πόσο διασκεδάζουν τα παιδιά τη διαδικασία του αντιλιακού.

Επίσης, θα ήθελα να ξαναμοιραστώ μαζί σου το γκάτζετ που έχει αλλάξει την ζωή μας, έτσι για να το εμπεδώσεις,  ειδικά τώρα που ο μικρός άνθρωπος δείχνει να ενοχλείται από τα δόντια που μπορεί να βγαίνουν, μπορεί και όχι. In any case, βάζεις το παγωμένο φρούτο εκεί, το δίνεις στα απλωμένα χεράκια και η ηρεμία επανέρχεται στο σπιτικό σας. Άσε που αποκτάει και αυτοπεποίθηση: κοίτα τρώω καρπούζι μόνος μου, βέβαια από τα ζουμιά που τρέχουν τρώει και το πάτωμα, τα ρούχα και ό,τι άλλο αγγίξω, αλλά δεν πειράζει εγώ να είμαι καλά και η μαμά μου δεν έχει ζωή έτσι κι αλλιώς, τι πειράζει να καθαρίσει και λίγο καρπουζόχυμο από τις κουρτίνες;

Το συστήνω ανεπιφύλακτα, δοκιμάζει καινούργιες γεύσεις και ΚΥΡΙΩΣ σου δίνει αυτά τα 45 δευτερόλεπτα ηρεμίας που χρειάζεσαι για να ντυθείς, να βαφτείς και να απαντήσεις σε 3 emails. Απορώ γιατί δεν το εισάγουν ακόμα στην Ελλάδα κατά χιλιάδες κοντέινερς.

Ε, και μια που έχω ανοίξει την λειτουργία “ξερόλας” και σου προτείνω πράγματα, ορίστε και οι τέλειες πάνες για την θάλασσα, δεν φουσκώνουν, μπορείς να τον αφήσεις να παίζει με τις ώρες στο νερό και δεν θα τον τραβήξουν στο βυθό από το βάρος.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να κλείσω, ο Μικρός Άνθρωπος ξυπνάει, αλλά θα σε ρωτήσω κάτι ρε φίλη με αγωνία: Έχεις βρει ποτέ αυτόν τον ανελκυστήρα-φάντασμα από το Mall στην αποβάθρα του ηλεκτρικού προς Πειραιά; Κοντεύει να γίνει σαν την αίθουσα υπολογιστών της Νομικής, ένας αστικός μύθος, όλοι το έχουν ακούσει, αλλά κανείς δεν το έχει δει με τα μάτια του.

beach

Advertisements

2 thoughts on “O δήμαρχος

  1. Κανω ενα νοητο ταξιδι με το μυαλο μου στην προσφιλη αυτη αποβαθρα. Θα σου επιβεβαιωσω οτι ουτε ενα εγκεφαλικο μου κυτταρο δεν μου αποκαλυψε αναμνηση ανελκυστηρος!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s