change of venue

“εσύ είσαι η μαμά του και ξέρεις τι είναι καλύτερο γι’ αυτόν” το επαναλαμβάνω σαν μάντρα πηγαίνοντας προς το γραφείο της διευθύντριας του παιδικού σταθμού. “Και τέλος πάντων, ενήλικη γυναίκα είσαι, μπορείς να το χειριστείς” συνεχίζω για να μου δώσω θάρρος. Τα λέω και τα ξαναλέω ρυθμικά και φροντίζω να μην πατήσω πάνω στα χωρίσματα του πεζοδρομίου, κακή τύχη αν τα ακουμπήσεις λέω η ενήλικη γυναίκα.

Αλλάζουμε τον παιδικό, τέσσερις εβδομάδες κι ακόμα να συνηθίσει, νομίζω ότι δεν είναι και πολύ χαρούμενος εκεί, ναι, αποτελεσματικό το σύστημά τους, αλλά εγώ ήθελα κάτι παραπάνω από αποτελεσματικότητα. Ήθελα συμπόνοια και δημιουργικό παιχνίδι και ερεθίσματα και ήρεμες φωνές. Κάτι που βρήκα στο μοντεσοριανό σχολείο παραδίπλα που με ενημέρωσαν ότι έχουν ένα άνοιγμα από 1η Οκτωβρίου.

“Θενκ γιου, αλλά δεν θα συνεχίσουμε” τους λέω. Βαθιές ανάσες. Μα, γιατί να μου είναι τόσο δύσκολο; Ζηλεύω τόσο πολύ τις άλλες ενήλικες γυναίκες που μπορούν και χειρίζονται αυτά τα πράγματα τόσο καλύτερα. Αλλά, εδώ κάνω ακόμα σαρδάμ όταν πρέπει να διαπραγματευτώ κάτι επαγγελματικό, δεν είναι να απορείς.

Το να βρεις ένα σχολείο που να ταιριάζει με τη φιλοσοφία της ανατροφής που ακολουθείς είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Και πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου έχεις την ενοχή ότι μπορεί απλά να είσαι η τρελή μάνα που τους μισεί όλους γιατί δεν κακομαθαίνουν το παιδί σου όπως εσύ. Αλλά, για κάτσε, ούτε εγώ το κακομαθαίνω.

Από αύριο ξεκινάει σε άλλο σχολείο, καλύτερο περιβάλλον που έρχεται με την ανάλογη τιμή. Οικογενειακά συμβουλία προϋπολογισμού, ξύνουμε τα μαλλιά μας με τον Σύζυγο, θα τα βγάλουμε πέρα;

Ναι.

Ο Μικρός Άνθρωπος φοράει ρούχα από δεύτερο χέρι και παίζει συνήθως με μεταχειρισμένα παιχνίδια που ομολογουμένως βρίσκεις πολύ εύκολα στην Αμερική. Αν πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο έξοδο γι’ αυτόν, θα είναι το daycare συμφωνούμε. Το μοντεσοριανό daycare με τα ξύλινα παιχνίδια και τη μεγάλη αυλή, με τις δασκάλες που τους μιλάνε γλυκά και δεν τους φωνάζουν από την άλλη άκρη του δωματίου κοφτές οδηγίες. Με τις δασκάλες που θα τον βοηθήσουν να γίνει ανεξάρτητος και υπεύθυνος και να βάζει τα παιχνίδια του πίσω από εκεί που τα πήρε, αυτές που θα του φερουν χούφτες πετρούλες και κόκκινα φθινοπωρινά φύλλα για να έρθει και λίγο σ’ επαφή με τον έξω κόσμο, αυτόν που δεν έχει χαλιά και πλαστικά φορτηγά.

Κοιτάζοντας το big picture που λένε κι εδώ, ξέρω ότι όλη αυτή η μανούρα με τους παιδικούς είναι κάτι που τώρα μου φαίνεται βουνό, αλλά σε λίγα χρόνια θα γελάω. Από την άλλη, τα πρώτα χρόνια της ζωής του διαμορφώνουν την προσωπικότητά του σε τόσο μεγάλο βαθμό που δεν θέλω να το ρισκάρω. (ναι, αυτά επαναλαμβάνω στον εαυτό μου για να νιώσω καλύτερα όταν συνειδητοποιώ ότι μπορεί και να μην ξαναπιώ κοκτέιλ μέχρι τα Χριστούγεννα για να πληρώσω το καινούργιο daycare).

Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη να πρέπει να πάρεις αποφάσεις για έναν άλλο άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που δεν έχει καν τα γλωσσικά εργαλεία ακόμα να σε βοηθήσει στην επιλογή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή μου με τη μητρότητα. Το βάρος της ευθύνης. Και δεν γίνεται να κοιμηθείς ήσυχη αν δεν ξέρεις πως έκανες το καλύτερο που μπορούσες. Καλά, έτσι κι αλλιώς δεν κοιμάσαι ήσυχη, γιατί ακόμα και αν ο Μικρός Ανθρωπος ροχαλίζει, εσύ θα πεταχτείς στο δωμάτιο του να σιγουρευτείς ότι δεν έχει γίνει τίποτα φοβερό, και όταν τον δεις ξαπλωμένο σαν αστερία με την κουβέρτα πεταμένη στο πάτωμα ξέρεις οτι δεν έχει σημασία τίποτα άλλο, ούτε καν οι αμήχανες κουβέντες που τόσο έτρεμες, μόνο να είναι ευτυχισμένος.

Advertisements

2 thoughts on “change of venue

  1. Πόσο σε νιώθω!!!!
    Μακάρι να υπήρχε κάτι αντίστοιχο και στην περιοχή μας! (Ευτυχώς για την ώρα έχω επιστρατεύσει τον παππού!)

    Τρελοτουρίστρια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s